FODMAP-dieet


Meer dan één miljoen Nederlanders heeft het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en obstipatie zijn symptomen die vaak voorkomen bij PDS. Wat veel mensen niet weten, is dat er een speciaal dieet bestaat voor mensen met PDS: het FODMAP-beperkte dieet.

Betekenis FODMAP

* FODMAP is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten (suikers) waarvan is gebleken dat die klachten in de darm kunnen veroorzaken. De letterlijke betekenis van FODMAP is: Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen.

Naar de diëtist

De diëtisten van Allévo begeleiden mensen met PDS. Zij zijn gespecialiseerd in maagdarmziekten en beoordelen of er gestart kan worden met het FODMAP-beperkt dieet of dat er eerst nader onderzoek moet plaatsvinden door huisarts of maagdarmleverarts. Zij helpen met de praktische uitvoering van het dieet, het voorkomen van ongewilde dieetfouten, van en met het beoordelen van klachten, en geven een persoonlijk advies over de beste aanpak.