Dementie


Dementie is een ingrijpende aandoening, niet alleen voor de persoon die het treft, maar ook voor mensen in de directe omgeving. Vooral voor de partner, kinderen en overige mantelzorgers kunnen de gevolgen groot zijn. Hoe ga je met de ziekte om? Hoe verwerk je alle veranderingen die optreden? Wanneer roep je hulp in en van wie krijg je steun zodat je er niet alleen voor staat? Allévo helpt u, of u nu  cliënt of mantelzorger bent. Wij ondersteunen u bij alle fases van dementie.

Is dit het begin van dementie?

Vergeetachtigheid hoort bij het ouder worden. De meeste mensen vinden het heel normaal dat ze niet meer zo snel kunnen lopen of fietsen als vroeger. Maar dat alles wat langzamer gaat, geldt ook voor de hersenen. Het gaat allemaal nog wel, maar u heeft meer tijd en ezelsbruggetjes nodig om dingen te onthouden en met elkaar in verband te brengen. Toch vragen de meeste mensen zich al snel af: is dit het begin van dementie?

Veranderingen

Het wordt anders wanneer u geen plezier of interesse meer heeft in dingen, prikkelbaar bent en u slecht kunt concentreren. Dan is er sprake van ernstige vergeetachtigheid. U vergeet gebeurtenissen of details die pas gebeurd zijn. U raakt voortdurend spullen kwijt, vergeet afspraken, stelt steeds weer dezelfde vragen en vertelt hetzelfde verhaal telkens opnieuw.

Die veranderingen zijn niet alleen lastig voor uzelf te accepteren, het is ook moeilijk wanneer u een partner of familielid zo ziet veranderen. Er kunnen vaker meningsverschillen zijn en u mist in de ander de vertrouwde steun en toeverlaat. Vaak gaat het gepaard met gevoelens van irritatie, angst of schaamte. Dat kan problemen geven in de sociale omgang met anderen, waardoor u het gevoel krijgt er alleen voor te staan.

Samenwerking

Op het gebied van dementie werkt Allévo nauw samen met onder andere de casemanagers dementie van Stichting Zeeuwse Zorgschakels en Odensehuis Schouwen-Duiveland